Wat kost psychologische hulp, wat vergoedt de zorgverzekering en welke andere eventuele vergoedingsregelingen zijn er? We zetten de veelgestelde vragen hierover voor u op een rij en geven het antwoord. Staat uw vraag er niet bij, neem dan contact met ons op.
Het tarief voor een consult psychologische zorg bedraagt per 1 januari 2024 € 118,00. Een consult bestaat gewoonlijk uit 45 minuten persoonlijk (direct) contact. Hiernaast heeft de behandelaar nog even de tijd om uw dossier van tevoren in te zien of bij te werken.
Ja, u vindt dat overzicht hier.
Geef ten minste 24 uur van tevoren telefonisch aan ons door als u niet op een afspraak kunt komen. Er worden dan geen kosten in rekening gebracht.
Voor kinderen en jongeren (tot 18 jaar) hebben we contracten afgesloten met gemeenten in de regio’s:
Verder met de gemeenten Ridderkerk, Barendrecht, Albrandswaard, Maasdriel en Zaltbommel. Ook zijn er met diverse andere gemeenten afspraken gemaakt over de bekostiging van de hulp aan jeugdigen.
Neem contact op met het wijkteam/gebiedsteam/CJG in uw gemeente of vraag een doorverwijzing aan uw huisarts. U kunt ook contact met ons opnemen.
Ja, vanuit een aanvullende zorgverzekering zijn er mogelijkheden voor vergoedingen. Gesprekken worden niet vergoed vanuit de basisverzekering.
Als u een aanvullende zorgverzekering hebt waarin een vergoeding is opgenomen voor therapeuten die aangesloten zijn bij de NFG (Nederlandse Federatie Gezondheidszorg), veelal onder de noemer van psychosociale zorg of alternatieve/complementaire zorg. Verder:
Ook zijn er vergoedingsmogelijkheden als u een aanvullende zorgverzekering heeft bij De christelijke zorgverzekeraar (Pro Life). Voor de vergoedingen en de voorwaarden, verwijzen we u naar de website van De christelijke zorgverzekeraar: Vergoeding christelijke psychosociale hulp en relatietherapie
N.B. Diagnostisch/psychologisch onderzoek valt niet onder de vergoedingsmogelijkheden vanuit de aanvullende zorgverzekering.
De vergoedingen vanuit een aanvullende verzekering variëren sterk per verzekeraar en verzekeringspakket. Voor een overzicht kunt u terecht op de website van de NFG of de website van De christelijke zorgverzekeraar. Verder:
In sommige situaties zijn er mogelijkheden om (voor volwassenen) bij de gemeente een zorgindicatie aan te vragen voor begeleiding in het kader van de WMO. Vaak gaat dit in de vorm van een PGB (Persoonsgebonden Budget). Voor meer informatie daarover kunt u contact met ons opnemen.
Kerkenraden (diaconieën) van kerkelijke gemeenten kunnen bereid zijn de kosten van consulten (deels) te vergoeden als u dit zelf niet kunt. Wilt u hier meer over weten, neem dan contact met ons op.